کارشناسان دینی در گفتوگو با حمایت بررسی کردند
آسیبهای بازیهای رایانهای
سید محمد مهدی موسوی -شاید باورش در بدو امر، کمی سخت باشد اما بد نیست بدانیم که بر اساس اعلام جانشین رییس پلیس اطلاعات و امنیت عمومی ناجا، در حال حاضر ما در کشورمان 20 میلیون کاربر بازیهای رایانهای آن هم در سنین مختلف داریم. در این میان آنچه ضرورت دارد برخورد با افراد سودجوست که منشا ترویج، اشاعه و عرضه بازیهای رایانهای غیرمجاز هستند.
نکتهای که سردار محمود صادقی نیز همین چند روز پیش بدان اشاره داشته و در همین حال ابراز نگرانی کرده که متاسفانه ما در حوزه تولید بازیهای رایانهای مجاز و بومی، دچار عقب ماندگی هستیم. کند و کاو درباره فرصتها و تهدیدهای بازیهای رایانهای ما را بر آن داشت تا با تنی چند از کارشناسان حوزه تعلیم و تربیت و نیز تولید کنندگان بازیهای رایانهای که اتفاقاً در کسوت روحانیت هم هستند، گپ و گفتی کوتاه داشته باشیم. آنچه در ادامه میآید چکیدهای از دیدگاه این افراد است که با خبرنگار روزنامه حمایت در میان گذاشتهاند؛
خانوادهها باید حساس و فعال شوند
حجت الاسلام حسین کریمی، دبیر انجمن تعلیم و تربیت حوزه علمیه قم با اشاره به اینکه مقوله بازیهای رایانهای بسان هر ابزار دیگر تکنولوژیک هم میتواند مفید واقع شود و هم مضر اظهار کرد: در باره مقابله با آسیبهای جدی بازیهای رایانهای به نظر من، نباید به نقش آفرینی مسئولان خیلی امید داشت زیرا واگذاری انحصاری امر تربیت به مسئولان و حتی صدا و سیما و به طور کلی رسانههای جمعی، زیاد نمیتواند ما را به هدفی که داریم برساند بلکه به نظر من بیشتر، خود خانوادهها باید در این عرصه حساس و فعال شوند.
لزوم ارتقای سطح سواد رسانهای و فرهنگی
وی همچنین افزود: پیشنهاد بنده این است که قبل از هر چیز خود خانوادهها نسبت به این بازیهای رایانهای در درجه نخست به کسب اطلاعات و دانش پرداخته و برای آشنایی با چیستی و ابعاد مختلف بازیهای رایانه، سطح سواد رسانهای و فرهنگی خود را ارتقا ببخشند. وی ادامه داد: بهطبع ما تا وقتی که آفتها و آسیبهای چیزی را نشناسیم در مواجهه با آن نمیتوانیم به درستی رفتار کنیم اما مهم این است که این آفتها و آسیبها را متناسب با زبان و درک و فهم کودک و نوجوان به او هم منتقل کنیم.
کودک و نوجوان را در مهار آسیب، مشارکت دهیم
کریمی اضافه کرد: البته این مساله نباید به صورت تحلیلی و انتزاعی باشد زیرا ذهن کودک به قول روانشناسان در این مقطع سنی بیشتر حسی و حرکتی است و نه تحلیلی و انتزاعی، بنابراین ما باید آسیب را به درستی به بچهها بگوییم و آنها را در مهار آسیبها و عادتهای نامطلوب مشارکت دهیم تا به نتیجه دلخواه هر چه بهتر و سریعتر دست یابیم. وی همچنین در بخش دیگری از سخنان خود خاطرنشان کرد: نکته مهم دیگر ناظر به اصل مدیریت کردن در کاهش و رفع این آسیبهاست و اینکه توجه داشته باشیم که بازیهای رایانهای فایده و حُسن نیز دارد و این طور نیست که ما فقط در مواجهه با آن، رویکرد منفی و سلبی داشته باشیم.
بازی رایانهای مفید است اگر...
این کارشناس حوزه تعلیم و تربیت یادآور شد: بازیهای رایانهای اگر درست مدیریت شود در رشد فکری و فعال کردن کودک و نوجوان نقش بسیار مهمی دارد و باید دانست که یک ابزار خوب در امر تربیت به شمار میرود و ما باید آن را مدیریت کنیم تا مضراتش بر فوایدش غلبه نیابد.وی افزود: بیشک برای مدیریت نیز نباید سراغ آخرین مرحله تربیت که تنبیه است برویم بلکه باید از ابتدا به دور از رفتار پرخاشگرانه، منطقی و هوشمندانه عمل کنیم.
ابزار مهم و تاثیر گذار نقل و انتقال فرهنگی
حجت الاسلام و المسلمین علی اکبر زهره کاشانی، عضو هیئت علمی پژوهشگاه بین المللی المصطفی که عضو انجمن تعلیم و تربیت حوزه علمیه قم نیز است، با اشاره به اینکه بازیهای رایانهای یک ابزار نقل و انتقال فرهنگ برای نسل جدید است، اظهار کرد: با این حجم گسترده استفاده از بازیهای رایانهای اهمیت این موضوع باید بیش از پیش ما را با خود درگیر کند و بدانیم که یکی از راههای نفوذ فرهنگی در دنیای امروز به خصوص در رابطه با کودکان و نوجوانان، همین بازیهای رایانهای است.
تولید بازیهای رایانهای بومی و اسلامی
وی همچنین با بیان اینکه روشهای مختلفی برای پیشگیری از آسیبهای فرهنگی در حوزه بازیهای رایانهای وجود دارد، گفت: یکی از اصلیترین و شایعترین آنها، تولید و توزیع بازیهای رایانهای وطنی مطابق با فرهنگ اسلامی و ایرانی خودمان است که البته اینها باید با قیمت مناسب در اختیار مخاطبان قرار گرفته و از سویی جذابیتهای خاص خود را از دست ندهد و گرنه مخاطب با آن ارتباط لازم را برقرار نمیکند. وی افزود: بهطبع اگر بازی رایانهای داخلی قیمت مناسب و نیز کیفیت و جذابیت مورد نظر را نداشته باشد، نمیتواند بازار مناسب خود را نیز پیدا کند.
لزوم برقراری رابطه دوسویه تولید کننده و مصرف کننده
این محقق و پژوهشگر حوزوی ادامه داد: نکته مهم دیگری که باید مورد توجه جدی باشد این است که رابطه بین مصرف کننده نرم افزار و متخصص تولید کننده آن باید برقرار شود. وی همچنین تاکید کرد: در این خصوص متخصصان تعلیم و تربیت و جامعهشناسان باید به مدد برنامه نویسان بیایند تا نرم افزار و بازیای تولید شود که بتواند در رقابت با نمونههای مشابه خارجی اثربخش و جذاب و گیرا باشد.
آسیبهای بازی رایانهای، قابل کنترل است
حجت الاسلام حبیب داستانی بنیسی، مدیر عامل شرکت رسانه گستربنیس که در عرصه تولید نرم افزار و بازیهای رایانهای فعال است با اشاره به استقبال فراوان نسل جدید جامعه از مقوله بازیهای رایانهای ابراز کرد: وجود بازیهای رایانهای در دنیای امروز، امری اجتناب ناپذیر است اما به هر حال آسیبهای مختلفی در این باره وجود دارد که البته با رصد دقیق و هوشمند، قابل کنترل است.
زمان بازی رایانهای باید مدیریت شود
وی با اشاره به اینکه بخشی از آسیبها مربوط به کنترل نکردن زمان بازی میشود، گفت: به طور مثال یک بازی مناسب یک ساعت در روز است که اگر والدین و اطرافیان کنترل نکنند، حضور بیش از این میزان کودک و نوجوان در این بازی، خطرناک و آسیب رسان است.
از تاثیرگذاری روحی و روانی غافل نشویم
این تولید کننده بازیهای رایانهای همچنین برخی دیگر از آسیبها را مربوط به روح و روان دانست و افزود: در این خصوص، ایرادی که ما داریم ناظر به مباحث محتوایی و تولیدی آثار است. وی اضافه کرد: امروزه بازی رایانهای به مثابه یک رسانه است که یا پیام منفی دارد یا مثبت که اگر منفی داشته باشد بر روح و روان فرد اثرگذار است و آسیب میرساند.
مراقب اشاعه فرهنگ غربی باشیم
وی تاکید کرد: فرهنگ غربی و غیر اسلامی در بسیاری از بازیهای رایانهای وجود دارد که به صورت خاص در رنگ بازیها، آهنگها و موسیقی و فعل و انفعلات موجود در بازی نمود پیدا میکند که باید مراقب آسیبهای آنها بود.
سازنده دو بازی رایانهای دفاع مقدسی
مدیرعامل شرکت رسانه گستر بنیس در ادامه با اشاره به اینکه تاکنون موفق به تولید حدود 10 نرم افزار با محتوای دینی شده است، گفت: 8سال است که به طور خاص در زمینه ساخت بازیهای رایانهای ورود داشتهایم که حاصل آن تاکنون تولید 2 بازی رایانهای با عنوان عملیات انهدام یک (نبرد فاو) در سال 87 و عملیات انهدام 2 (نبرد خرمشهر) در سال 92 بوده است.